Grilla över öppen eld- säkerhet

Det finns sällan något mer mysigt och spännande än att samlas framför en lägereld efter att man har slagit upp sitt tält. Att campa i skog och vildmark är något som faller många i smaken och passar även de lite mindre barnen. Det är en spännande upplevelse att få sova utomhus, men även att fånga och kanske även tillaga sin mat över öppen eld. Att få grilla sin korv eller marshmallcpbmv5awyaagillow över en öppen brasa är något som många människor upplever gång på gång.

Redan från barnsben får man lära sig hur viktigt det är att vara försiktig när man eldar i naturen. En brasa som man tror är under kontroll kan lätt ge vika och snabbt sprida sig till andra träd, gräs eller tält. En brasa hör campingen till, det är en sak som är säker, men det finns några saker som man bör tänka på innan man tänder på brasan.

Det första man bör se till är att brasan är på en säker yta. Att göra en brasa på gräs är sällan en god idé och bergunderlag eller sand är helt klart att föredra. Se alltid till att brasan är omsluten av en mur, sand går bra men allra bäst är att rada upp stenar i en tät cirkel runt brasan. Stenarna hindrar att glöd studsar utanför, eller vedpinnar rasar ner och nuddar ytor som sedan fattar eld.

Se alltid till att du har vatten eller sand i närheten av brasan om elden ändå skulle sprida sig. En eld kan växa sig stor riktigt fort och det är därför viktigt att du har detta nära till hands, t.ex. i något av tälten. Finns det en strand i närheten där man slagit upp sitt tält är detta en ypperlig plats för att tända en brasa. Där finns både sand, stenar och vatten nära till hands om det skulle behövas.

Glöm inte bort att städa undan efter er när ni är klara och gå inte och lägg er medan brasan fortfarande glöder. Den ska vara helt släckt för att inte kunna orsaka skada på människor, miljö eller djur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *