Hur gör man upp eld?

Att kunna göra upp eld är otroligt viktigt när man befinner sig ute i skog och vildmark. Det kan faktiskt vara skillnad på liv och död när det väl gäller och det är därför viktigt att du förfinar dina kunskaper om hur man gör upp eld innan man ger sig ut i vildmarken. De flesta vildmarksturer är mycket lugna och det är sällan det händer något, men man ska trots det vara förberedd på att vädret kan slå om snabbt och man bör vara förberedd på det oväntade.fireplace-1548786_960_720

Man ska inte heller underskatta den stämning som en lägereld skapar, samtidigt som elden skänker värme och dessutom är viktig när man vill laga mat. När du ska göra eld ute i naturen ska du tänka på att du inte ska ta ned träd som lever. Fokusera istället på att hitta torra kvistar på marken som redan är döda. Dessa kommer dessutom brinna mycket lättare. Samla gärna ihop så mycket ved att ni kan elda hela kvällen till att börja med. Virke i olika storlekar är bra. Smala torra bitar är bra att börja med och de brinner lätt.

När du bygger din brasa ska du tänka på att lägga bitarna på ett sätt så att alla får luft och elden startar bra. Lite tidningspapper eller toapapper i mitten hjälper till för att få det att brinna ännu enklare. Se alltid till att ha en ask extra tändstickor med dig. Ha dem i en liten burk som ser till att de är torra. Om du använder dig av tändstål är det klokt att istället satsa på exempelvis björknäver för att starta din eld, detta brinner lätt. När elden väl är igång är det ofta enkelt att hålla den vid liv och du behöver endast underhålla den och se till att den inte kvävs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *